1 de març 2012

L'art de les paraules




La creació del món

Jaume Cabré ha vingut a València novament per fer una conferència al paranimf de la Universitat, a La Nau. L'ha titulada "La creació del món", la literatura crea mons lliures. Cabré s'autodefineix com l'escriptor que va descobrint els personatges, l'espai, el temps, l'estil a mesura que va escrivint la història. És un creador que dubta, segons ell, aquell qui dubta és qui pot arribar a crear mons, no es pot crear des de l'arrogància. L'escriptor comença de zero.
Com en altres ocasions en què hem pogut escoltar-lo i gaudir de les seues paraules, s'ha declarat primer lector i després escriptor, la lectura com el principi de la creació literària.

Cabré ha donat la seua lliçó magistral en el marc del lliurament dels XI Premis de la Crítica de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.Els guardonats han segut:
Narrativa: Raquel Ricart amb la seua novel·la: Les ratlles de la vida
Conte infantil: Fina Masgrau i Lourdes Bellver amb les històries de La rata Marieta
Comunicació: El documental: Una llengua que camina
Arts Escèniques i Audiovisuals a la Companyia l’Horta Teatre
Estudi lingüístic i literari:Faust Ripoll, per Valencianistes en la postguerra

El lliurament del XI Premis de la Crítica forma part dels actes commemoratius del cinquantenari de la publicació de 'Nosaltres els valencians' de Joan Fuster, que s'escau en els noranta anys del naixement de l'autor, i els vint anys de la seva mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada